Tüp Bebek Tedavisinde Süreç

Ön Değerlendirme

Tüp Bebek klinikleri aynı zamanda birer kadın sağlığı merkezidir. Kliniğe başvuran her kadın genel ve jinekolojik durumu açısından da değerlendirilir. Bu anlamda medikal öyküsüne göre tam kan sayımı, kan grubu, açlık kan şekeri, lipid profili, bazı vitaminlerin kan düzeyi, tiroid fonksiyon testleri, rahim ağzı örneklemesi (papsmear), meme muayenesi ultrasonografi ve mamografi yapılmaktadır. Bilinen hastalıklarına yönelik olarak endokrin ve diğer konsültasyonlar yapılabilir.

Aden döneminin genellikle 2. veya 3. günü yapılan muayene ile yumurtalık rezerviniz ve olası rahim ve tüp problemleriniz araştırılır ve bazı hormon analizleri istenir. Adet dönemi dışında ise rahim boşluğuna ait problemler araştırılır ve gerekirse rahim filmi istenebilir. Erkek hasta ise 2-5 günlük cinsel perhizle sperm örneği verir.

Sperm analizi problemli çıkan hastalarda 2-3 hafta arayla yeni bir örnek, gerekirse ürolojik muayene, hormon analizi, genetik analiz yapılır.

Adet sonrası yapılan muayenelerde rastlanan rahim içi problemleri (polip, myom), tüp problemleri, yumurtalık kistleri için histeroskopi (rahim içi boşluğunun kamera ile izlenmesi) ve laparoskopi (kapalı ameliyat) ameliyatları gerekebilir.

Çifte ait sağlık problemlerinin (şeker hastalığı, guatr, kansızlık, kalp hastalığı) düzelmesi, vücut kitle indeksleri fazla olan hastaların kilo vermesi, sigara içiminin bırakılmasının tedaviye olumlu katkıları olacaktır.

Yumurta Rezervi Nedir?

Her kadın dünyaya geldiğinde belirli yumurta hücresi ile doğar. Gebeliğin 20. haftasında 7 milyon civarında olan bu sayı doğumda 1-2 milyon ve ergenlik döneminde 400 bine kadar düşer.

Normalde ölmeye programlı bu hücreler her ay adet kanamasının ilk 5 günü yumurta büyütücü hormon (FSH) tarafından seçilir ve genellikle bir veya iki tanesi olgunlaştırılır. Bir kadın tüm üreme çağı boyunca 400 tanesini kullanabilir. Bazı kadınlarda yumurta yaşı bazı genetik sebeplerle daha erken yaşlanmakta olup hemen belirti vermemektedir.

Genellikle 35 yaş geçildiğinde bu yaşlanma başlar, ancak bazı kadınlarda bu yaşlanma daha erken olabilir. Bunu dışında sigara içme, kalitesiz yaşam koşulları, yumurtalığa yapılan cerrahiler, kemoterapi ajanlar, radyasyonda yumurta sayısını olumsuz etkilemektedir.

Hikayelerinde bunlar olan hastalar daha erken değerlendirilmelidirler. Yumurta rezervi değerlendirmede kullanılan birçok test (FHS-ESTRADİOL-AMH) tedaviye olan yanıtımızı belirlemekte beraber gebelik oranınızı net olarak göstermemektedir. Değiştirilemeyen tek faktör kadın yaşı olmaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, Türkiye’nin ilk dondurma çözme, Assisted Hatching, Blastokist Evresi Transferi, Oosit (yumurta) dondurma çözme ve döllenme sonrası yeniden dondurma gebeliklerinde, hem klinik hem de laboratuvar ekiplerini bizzat yönetmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın Tüp Bebek alanındaki 3 sertifikasına da sahiptir.

2021 Ocak ayından itibaren özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmekte ve Su Hospital Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörlüğünü yürütmektedir.

Daha fazla bilgi alın.